Study Notes & Alerts
Hindi

Logical Reasoning Questions - Practice here!

Logical Reasoning Practice Questions

1. There are 10 books; two each of English, Hindi, Mathematics, Physics and Biology. The books are kept in bags of five colours: red, blue, black, yellow and green. Each bag is allotted to one of the following students: Rajesh, Anita, Veena, Asha and Sopia. No two books of same subject are in the same colour bag. A Hindi book is not kept with either a Biology book or a Mathematics book. Asha carries the book from the subjects among Mathematics, Biology, Physics and Hindi only. Anita carries English and a Hindi book, Rajesh does not like to carry books on Biology, English or Mathematics. Red, blue and black coloured bags are allotted to Anita, Rajesh and Sophia respectively. Red and green coloured bags have one book of the same subject. Black and yellow coloured bags have the same subject books. The books that Veena carries are of?

(a) Physics & Maths (b) Maths & Biology

(c) Physics & English (d) Physics & Hindi

2. Mummy gives Ramesh Rs.10 to buy some chocolates. Three chocolates cost Re.1, and each chocolate comes with a wrapper. Ramesh can exchange 3 chocolate wrappers for 1 more chocolate. The maximum number of chocolates that Ramesh can buy using Rs.10 without leaving any wrapper behind is?

(a) 15 (b) 25 (c) 44 (d) 45

3. Robin says, “If Jai gives me Rs.40, he will have half as much as Atul, but if Atul gives me Rs.40, then the three of us will all have the same amount”. What is the total amount of money that Robin, Jai & Atul have with them?

(a) Rs.240 (b) Rs.320 (c) Rs.360 (d) Rs.420

4. Radha has some flowers with her when she leaves from her home. She has to worship 4 deities to whom she presents flowers. She moves from her home with X number of flowers and goes to the bank of the river nearby. She dips the number of flowers in the river and the number of flowers doubles. She then goes to the first deity and presents Y number of flowers to him. Then she again goes to the river and dips the remaining flowers in the river. The number of flowers again double. She then goes to the second deity and presents him with Y number of flowers. Then she again goes to the river, and dips the remaining flowers. The number of flowers again doubles. She then goes to the third deity, presents him with Y flowers and again goes to the river, dipping the remaining flowers. The number of flowers again doubles. Finally she goes to the last deity and presents him with Y number of flowers. Now she finds that she is not left with any flowers. The minimum number of flowers Radha could have got from her home is?

(a) 16 (b) 15 (c) 0 (d) Can’t be determined.

5. Two numbers are in the form of QQ and Q.Q (Q point Q). If the sum and the product of the given number are identical, then what is the numerical value of Q? (You cannot use zero).

(a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4

6. A’s socks drawer has 10 blue & 12 grey socks. The room is dark & the light can’t be turned on. What is the least amount of socks he must take out to be certain that he has a blue & a grey pair?

(a) 10 (b) 14 (c) 12 (d) 18

7. How many digits are used to number the pages of a book having pages from 1 to 100?

(a) 198 (b) 194 (c) 192 (d) 190

8. Mr. X has a nasty habit of posing questions in the form of puzzles. He tells his friend “The other day I had been to a party. There was a grand-father, a grandmother two fathers, two mothers, four children, three grand-children, one brother, two sisters, two sons, two daughters, one father-in-law, one mother-in-law and one daughter-in-law”. His friend immediately said, “So, there were 22 people?”, “No”, replied X, Can you tell the minimum possible number?

(a) 6 (b) 9 (c) 13 (d) 7

9. A Logical reasoning class has 18 students. At the beginning of the class, each student shakes hands with each of the other students, how many handshakes take place?

(a) 153 (b) 324 (c) 306 (d) None of these.

10. A herd of cattle invades a dance party. Suddenly the party is running amok with both cattle & people. A quick count reveals 120 heads & 300 feet. How many cattle & people are there?

(a) 60& 150. (b) 30& 90. (c) 100& 50. (d) None of these.

11. P drank more at a party than W and left later than V. T drank more than P and less than V and left later than P and earlier than S. U drank less than Q and more than V and left later than S. W drank more than R and left earlier than V. Which of the following left earliest?

(a) P (b) S (c) T (d) W

12. Identify the number at the place of (?)

4 5 26

9 10 101

25 26 ?

(a) 150 (b) 218 (c) 677 (d) 812

13. Choose the odd one out.

(a) 256 (b) 16 (c) 81 (d) 361

14. Find the missing value.

5 81 10

10 289 20

20 ? 40

(a) 1156 (b) 1225 (c) 1024 (d) 1296

15. How many squares are there in the figure given below?

(a) 45 (b) 75 (c) 91 (d) 65

                                                               

                                                                   

 ANSWER KEY:

                                                                                                   

1

(c)

2

(d)

3

(c)

4

(b)

5

(a)

6

(b)

7

(c)

8

(d)

9

(a)

10

(b)

11

(d)

12

(c)

13

(d)

14

(b)

15

(c)

Try Law Exam Online Mock Test Series

 Try Latest GK & Current Affairs Practice Papers

ABC
Second answer is right. In the end, when he has 2 wrappers left, he will go to the shopkeeper, ask for the toffee, when the shopkeeper hands him the toffee, he will have 2+1 = 3 wrappers and that he would give to the shopkeeper.
More Comments